Reklama
 
Blog | Vladimír Bohm

Z doby fyzické, do virtuální a z virtuální ke spojení srdcí

Dnes je všem jasné, že koronavirus zcela proměnil naše životy ve všech oblastech. V tomto článku se podíváme na příčinu a důsledky proměny našich mezilidských vztahů a chování.

Plná nákupní centra, tisíce lidí na sportovních a kulturních akcích, to už je minulostí. Pohyb miliónů lidí po celém světě díky letecké přepravě, to vše téměř zcela ustrnulo. Návrat k předchozímu způsobu života, kdy jsme vytvářeli vztahy na fyzické úrovni, je omezený a bude i nadále ustupovat. Proč? Odpověď hledejme v přírodě a jejího záměru s vývojem člověka.

Poselství koronaviru

Celá příroda je propojená do jednoho integrálního systému. Každá její úroveň, kamenná, rostlinná a zvířecí, svým působením prospívá fungování celé reality. Vše je mezi sebou harmonicky propojeno, až na poslední, nejvyšší úroveň, kde se nachází lidé. Člověk se chová přesně obráceně, proti principu fungování harmonické přírody. Využívá druhé lidi k vlastnímu prospěchu a obohacení, drancuje přírodu a její zdroje, i když je nezbytně nepotřebuje pro svůj život.

Naše špatné chování a poškozené mezilidské vztahy se promítli do nejnižší biologické úrovně ve formě koronaviru. Je to jako vzkaz přírody lidem: „Neumíte se k sobě správně chovat, tak zůstanete odděleni, uzavřeni ve svých domovech, dokud své chování nenapravíte“.

Z fyzických vztahů a světa do virtuálního prostoru

Koncerty, sportovní utkání, olympiáda, výuka a spousta profesí začala fungovat ve virtuálním prostředí. Zvykli jsme si komunikovat skrze videokonference a do obchodů začínáme chodit čím dál více virtuálně.

Sedíme odděleni za svými mobilními telefony či monitory a začínáme toužit po návratu k fyzickému kontaktu. Lekce, kterou nám příroda uštědřila, je velmi jednoduchá. Nechá nás sedět odděleně tak dlouho, dokud nebudeme chtít vytvořit skutečné mezilidské vztahy. Vztahy založené na nezištné vzájemné pomoci, namísto využívání druhých lidí.

Z virtuálního spojení do spojení srdcí a k nové realitě

Musíme začít ze srdce toužit po spojení s druhými lidmi takovým způsobem, abychom se všemi vytvořili láskyplné vztahy, kdy jeden pomáhá druhému a smýšlíme o všech lidech pozitivně.

Snažit se pozdvihnout nad naše ega a nevraživost, jenž ve vztazích v současnosti vládnou. Chtít se spojit na úrovní sjednocení srdcí, kdy přemýšlíme pouze o konaní všeho dobrého ve prospěch druhého člověka. Až vynaložíme takové úsilí, pak se nám, ze vzájemného spojení všech srdcí do jednoho, otevře skutečný svět.

Bude to nová, vyšší, doposud nepoznaná realita. Díky lásce mezi lidmi, spojenými do jednoho srdce, kdy každý myslí pouze na to, jak se k druhému pěkně chovat, zmizí všechna utrpení a problémy světa, jenž nás v současnosti trápí.

Vyšší realita a duchovní svět nejsou abstraktní pojmy někde nad námi. Je to budoucnost, kterou můžeme a musíme vytvořit v napravených mezilidských vztazích.

Poslechneme přírodu?

Vztyčený prst přírody ve formě koronavirů, požárů, extrémních veder a dalších klimatických změn, nám jasně ukazuje, že se musíme změnit. Začneme měnit své chování k druhým lidem a vytvářet správné mezilidské vztahy dobrovolně a vědomě? Nebo nás příroda přesvědčí o této nutnosti změny chování pomocí dalších virů či možná i světových válek. Odpovědnost a rozhodnutí je na každém z nás…

Reklama