Reklama
 
Blog | Vladimír Bohm

Proč Afghánistán odolal Rusku i Americe

Stažení amerických jednotek a rychlý nástup Talibanu vyvolal řadu spekulací o plánovaném předání moci a budoucím vývoji země. Pokud se podíváme do historie, Afghánistán pod vedením Talibanu se nepodařilo podmanit ani Rusku.

Nejen prohra v Afghánistánu, ale ze stejného důvodu Američané odešli bez úspěchu i z ostatních válečných konfliktů ve Vietnamu, Iráku a Koreji.

Na jedné straně stála vždy moderně vyzbrojená armáda s podporou logistiky, moderních technologií, neustálého přísunu zásob a na straně druhé partyzáni, či teroristé s minimálním vybavením. Jak je tedy možné že namísto vítězství silné armády, Rusko i Američané neuspěli?

Boj za svoji zem versus boj pro peníze

Oni mladiství, mnohdy špatně organizování a vojensky nesrovnatelně hůře vybavení bojovníci – jednotky Talibanu, mají jednu zásadní a nepřekonatelnou výhodu. Bojují za svoji zemi, za svoji víru. V srdcích těchto bojovníků žne oheň porazit nepřítele, jenž okupuje jejich zemi.

To je to hlavní, co chybělo vojákům, kteří do této země vstoupili. Měli nejmodernější zbraně a vše ostatní ale jejich motivací byly pouze peníze, nikoliv riskovat a nasazovat své životy za cizí zem a ideály druhých.

Žádná válka, nikdy nevyřeší konflikt. Lidstvo se o tomto faktu už přesvědčilo mnohokrát, ale bohužel asi nedostatečně, aby se z toho poučilo a nevyvolávalo další válečné konflikty.

V nejbližší době budeme svědky, jak se vývoj situace v Afghánistánu dotkne a ovlivní vývoj celého světa. Nyní se lidstvo nachází v historicky zlomovém bodu. Buď si uvědomíme, že jsme na sobě závislí a konflikt či válka v jedné zemi ovlivní celý svět a rozhodneme se sjednotit i nad nenávistí, jenž je mezi lidmi a národy. Nebo necháme zvítězit naše ego a vstoupíme do dalších válek, které už budou globální a ničivé pro všechny národy světa.

Reklama