Reklama
 
Blog | Vladimír Bohm

Otázka ze tmy: “Mám všechno, ale nejsem šťastný, proč?” 1 díl. Prázdnota

Od mnoha účastníků pobytu ve tmě jsem dostal otázku, která má spoustu podob, ale jen jednu podstatu. Například: Mám všechno, co chci, ale nejsem šťastný. Vybudoval jsem firmu, mám krásnou rodinu, ale něco mi pořád chybí. Vydělávám spoustu peněz, mohu cokoliv, ale nic mě nebaví atd.

Stav prázdnoty je dar

Jakkoliv se nám může takový stav zdát nepříjemný a ze své podstaty ho odmítáme, je to dar, kterým nás příroda posunuje na další vývojový stupeň k rozpoznání skutečného smyslu a cíle života člověka…

Fyzický vývoj člověka

Nejprve nastává početí, vývoj zárodku, následuje zrození, malé dítě vstupuje do puberty, dospívá, pak se stává plně vyvinutým dospělým člověkem, následuje stáří a pak smrt. Není na nás tento fyzický cyklus změnit. Stejně tak příroda vyvíjí každého z nás i duchovně, jen tento proces není tak známý.

Duchovní vývoj člověka

Příroda nás tlačí, abychom postupovali po předem definovaných stupních vývoje až ke konečnému cíli života. Jediné, co k tomu používá, je naše touha, kterou v nás rozvíjí. Myslíte si, že jsou touhy a myšlenky vaše? Omyl, to příroda nám posílá všechny myšlenky a touhy, které určují naše kroky. My jsme jako malé děti. Obdržíme touhu, myšlenku na potěšení a běžíme za ní. Pojďme se seznámit se základními stupni vývoje.

1. stupeň – jídlo, sex, rodina
Každý touží a potřebuje naplnit tento základní stupeň. Jakmile ho naplníme, to znamená, že všechny základní touhy jsou více či méně uspokojeny, hledáme, čím se můžeme naplnit dále. Poprvé prožíváme stav prázdnoty, protože nás nic z toho skutečně dlouhodobě nenaplní.

2. stupeň – peníze, sláva, uznání
Po naplnění tužeb z prvního stupně, začínáme toužit po vyšších touhách ve formě peněz, slávy a uznání. Samozřejmě každý v jiné míře, ale podstata je stejná. Někomu stačí mít na kontě deset tisíc, jiný potřebuje milion. Někomu stačí pochvala a uznání od ženy, druhý musí být slavný herec. Jakmile si člověk naplní i tento stupeň, opět přijde prázdnota a člověk hledá dál, čím se naplnit.

3. stupeň – znalosti
Ve chvíli, kdy má člověk naplněny potřeby z prvního a druhé stupně, hledá, čím se naplnit dále, čemu se věnovat ve svém životě. Rozvíjí vyšší touhu naplnění v intelektu. Začne studovat vědu, hvězdy, historii, hledat nejrůznější duchovní směry, jednoduše řečeno, hledá naplnění v intelektu. Dříve nebo později, ale přijde opět stejný pocit naplnění = prázdnoty po dosažení vytyčených intelektuálních met. Opět se ptá sám sebe co dále, čím se naplnit? Tím ho příroda ve skutečnosti posouvá na první vývojový stupeň skutečného člověka.

4. stupeň – rozvoj Bodu v srdci
Člověk sedí s hlavou v dlaních a ptá se sám sebe. Mám vše, co jsem chtěl a co dále? Proč tu vlastně jsem? K čemu je život? Co je jeho smyslem? Co bude až umřu? Atd. V tu chvíli se v člověku probouzí tzv. Bod v srdci, tedy první skutečná touha po dosažení smyslu a cíle života. Byť se mnohdy zdá, že je to důvod k depresi, zklamání a ohlédnutí se za svým životem, opak je pravdou. Je to obrovský dar, jenž nám umožní ptát se po smyslu života, mít touhu po dosažení cíle naší existence.

A co dál?

Člověk si uvědomí, že všechny tři předchozí úrovně, kterým věnoval svůj život jsou jen dočasné a je marné se za nimi honit. Děti vyrostou, peníze se utratí, sláva je pomíjivá a znalosti štěstí ani naplnění nepřinesou.

Co dál tedy? Co je smyslem života? Proč žít pevně ukotven v prvních třech úrovních, ale primárně se věnovat rozvoji úrovně čtvrté? Tedy touze po rozvoji bodu v srdci, touze k dosažení smyslu a cíle života? Odpovědi na všechny tyto otázky si povíme v příštím díle tohoto článku.

Reklama