Reklama
 
Blog | Vladimír Bohm

Nepřáli jsme si vždy změnu světa k lepšímu? Teď ji máme, jen vypadá jinak, než jsme chtěli

Každý člověk vždy toužil a touží po změně světa k lepšímu. Do práce z práce, placení účtu, hypoték, zkrátka starost o přežití nad námi visí od počátku vývoje lidstva. Kdo by netoužil po změně k lepšímu?

Příroda nám pomáhá změnit sebe i svět k lepšímu

Lidstvo se vyvíjí téměř 6000 let přes svůj egoismus, který spočívá v tom, že každý myslí primárně na sebe a získání výhod pro sebe na úkor ostatních. Tento přístup nás zavedl až do současného stavu společnosti, na pokraj ekonomických, hospodářských a sociálních krizí. Žádná vláda nebo organizace neví, jak přivést svět do harmonie a zajistit všem lidem plnohodnotný život.

Sami bychom si ze stavu svého egoismu nepomohli, a proto nám příroda poslala pomoc ve formě koronaviru. Je to bolestivý lék na náš egoistický přístup k životu. Koronavirus začíná proměňovat naše životy a postupně nás nutí opustit sebestředný zájem o sebe a orientovat se na prospěch společnosti a druhých lidí. Nutí nás opustit nadbytečnou a nesmyslnou nadprodukci zboží a služeb a zaměřovat se opravdu jen na to, co jen nezbytné pro naše přežití.

Jako zrození dítěte

Zrovna tak jako rodící se dítě na svět křičí, tak i my se bráníme změně. Starý egoistický svět se již nikdy nevrátí. Vstupujeme do nové doby a skutečného světa bez utrpení. Příroda nás popostrkuje začít žít skutečně v harmonii s přírodou samotnou a ostatními lidmi, nikoliv na jejich úkor a ve svůj prospěch.

Nový stav společnosti je tou změnou, jež jsme si ve skutečnosti všichni vnitřně v srdci přáli. Začneme skutečně žít, a ne bojovat mezi sebou o přežití.

Reklama