Reklama
 
Blog | Vladimír Bohm

Nadbytečné mizí, likvidace nejen gigantických výletních lodí

V docích Aliaga v Turecku se nachází hřbitov lodí. Do nedávna 2500 zaměstnanců likvidovalo převážně vysloužilé nákladní a kontejnerové lodě. Dnes tam připlouvají k likvidaci a sešrotování moderní gigantické výletní lodě, které ještě před pár měsíci vozily tisíce turistů.

Neprocházíme krizí, ale změnou vývoje společnosti

Pandemie korony se dotkla mnoha oblastí našeho života. Není to letmý dotyk – něco, co by se dalo označit krizí, která skončí, a my se opět navrátíme do našich původních životů. Korona přinesla katarzy a přehodnocení priorit našich životů a zamyšlení se nad jeho smyslem.

Příroda nás popostrčila na další vývojový stupeň, kdy se lidstvo musí přestat chovat jako malé nezodpovědné dítě, které si jen bezstarostně hraje a nestará se o to, co bude zítra.

Náš způsob života, kdy jsme drancovali planetu, spotřebovávali zdroje, bezstarostně dovolenkovali a cestovali po celém světě z jednoho místa na druhé, abychom si udělali pár fotografii a užili vydělané peníze, je definitivně pryč.

Nadbytečné zmizí

Výletní lodě určené k likvidaci, nevyužitá letadla na přistávacích plochách, opuštěná letoviska a nákupní centra – to je jen začátek. Kam jsme cestovali? A proč? Abychom se pochlubili selfíčky z celého světa? Nebo proto, že si zasloužíme odpočinek, když jsme deset hodin denně celý rok pracovali? A proč jsme tolik pracovali? Jaký to všechno mělo význam?

Likvidovali jsme přírodní zdroje a produkovali zboží, které ve výsledku nepotřebujeme, nebo po pár měsících skončí na skládkách. Možná vás to šokuje, ale než ničit planetu a produkovat nadbytek, je lepší sedět doma a nedělat nic.

To je bod, do kterého nás příroda pomocí koronaviru poposunula. Než začneme něco dělat, musíme si položit otázku – proč? Proč to děláme, jaký to má smysl? Komu to pomůže?

Pouze nezbytné pro náš život a naplnění jeho smyslu
Vývoj v následujících měsících nás dovede k pochopení, že se musíme orientovat pouze na to, co je potřebné pro zajištění našeho plnohodnotného života a co je prospěšné všem. Místo bezúčelného poletování a cestování po celém světě, se začneme zabývat skutečnou otázkou o našem životě, jeho smyslu a cíli.

Reklama