Reklama
 
Blog | Vladimír Bohm

Na co ukazují útoky ve Vídni?

Panika a strach po útocích ve Vídni zaskočila celou Evropu, zejména její židovkou komunitu. Již to nejsou teroristické útoky někde daleko ve světě, které se nás netýkají, ale v Evropě, tedy téměř za dveřmi každého z nás. Jaká je příčina těchto útoků a co nám ukazují?

Narůstající antisemitismus

Než se dostaneme k útokům a podstatě, seznamme se s pojmem a příčinou antisemitismu. Je to pojem označující nenávist a nepřátelství vůči židům – představitelům židovského náboženství, tedy etnické skupině. Jeho eskalace byla v druhé světové válce, kdy nacistická ideologie vedla ke genocidě Evropských židů.

Útoky ve Vídni

Na přelomu října proběhly teroristické útoky ve Francii a nyní ve Vídni. Téměř po 75 letech od ukončení druhé světové války jsme svědky nárůstu a eskalace krize projevující se zvyšující se nenávisti vůči židovskému národu ve světě a opět i v Evropě.

Proč trpí židé, co mají za znalost pro celý svět?

Podstata Judaismu spočívá ve velmi vzácné a potřebné znalosti pro všechny národy světa – jak dosáhnout skutečného míru mezi lidmi. Židé mají Tóru, což je návod na to, jak vytvořit správné mezilidské vztahy a sjednotit v lásce lidi mezi sebou nad všemi rozdíly, jež mezi námi jsou.

Židé mají nejen tuto znalost, ale hlavně mají být příkladem jejího využití pro vybudování jednoty národa. Ukázat a předat celému lidstvu, jak spolu v míru a v lásce mohou lidé žít. Obsah celé Tóry lze shrnout jednou větou – je to návod, jak na „Miluj bližního jako sebe sama“ v praxi.

Bohužel se židovskému lidu zatím nepovedlo tuto jednotu vybudovat. Proto evoluce přírody vývojem lidstva tlačí na židy, aby tuto znalost použili, vybudovali jednotu a předali příklad všem národům světa.

Dokud se tak nestane, bude vlna antisemitismu v mnoha podobách narůstat a Evropa je opět centrem, tak jako byla v druhé světové válce. Židé nemusí dělat nic, nikoho přesvědčovat či učit, jediné, co se po nich chce, je být příkladem pro ostatní národy v tom, jak se lidé mohou sjednotit a žít v míru. Doufejme, že se jim to povede a historie se nebude opakovat.

Reklama