Reklama
 
Blog | Vladimír Bohm

Mám všechno, ale nejsem šťastný, proč? 1 díl.

Přišel za mnou kamarád se zajímavou otázkou, kterou jsem dostal už nesčetněkrát od lidí na pobytu ve tmě, kde dělám průvodce: „Vladimíre, já nevím, co se mnou děje. Mám všechno, co jsem si kdy přál, ženu, děti, peníze, jsem zdravý, mám práci, ale nejsem šťastný. Vlastně jsem spíše zoufalý, nemám si na co stěžovat, ale trpím, proč? Můžeš mi pomoci?“

Mám všechno, ale nejsem šťastný, proč?

Tato otázka a s ní související stav, jakkoliv se člověku může zdát nepříjemným a nechtěným, je ve skutečnosti obrovským darem od přírody, který se nazývá probuzení bodu v srdci. Je to probuzení touhy po odhaleni skutečného smyslu a cíle života.

Příroda nás vyvíjí pomocí neustále se zvětšující touhy v každém z nás. Nejprve toužíme po základních fyzických uspokojeních jako je jídlo, sex a rodina. Pak se naše touha zvětšuje, chceme peníze, pocty a slávu, poté dále roste a my toužíme po vědomostech. Příroda v nás probouzí tyto touhy a my je následujeme jako dítě a postupně realizujeme. Jedná se o touhy ve fyzickém světě, skrze které se naplňujeme, prožíváme naše životy a tímto způsobem se vyvíjíme na další vývojový stupeň člověka, který přestane hledat smysl a cíl života v naplnění materiálními věcmi, ale bude chtít poznat skutečný smysl a cíl života.

Celý náš život a realizace naplnění všech tužeb, nebo utrpení z jejich nenaplnění nás vede do tohoto místa k probuzení bodu v srdci. Do stavu, kdy se člověk, mnohdy skrze utrpení, někdy skrze nadbytek všeho hmotného, zeptá, proč jsem tady? Co je smyslem mého života? Nebo mám vše a nejsem šťastný, co mám dělat?

Můžeme pokračovat v našich životech, nemusíme nic měnit, rodinu, práci ani naše zájmy. První, co musíme udělat je zeptat se a chtít najít skutečnou odpověď, na otázku: „Co je smyslem mého života a jak ho dosáhnout?“. Pouze když nalezneme odpověď na tuto otázku, budeme absolutně šťastni.

Pokud hledáte odpověď na tuto otázku, již brzy bude druhý díl.

Reklama