Reklama
 
Blog | Vladimír Bohm

Konec povrchní zábavy, nesmyslných filmů, aneb výzva pro herce a umělce

Jedna z dalších oblastí, jež je zasažena koronavirem, je oblast zábavy a kultury – uzavřená kina, divadla, pozastaveno natáčení filmů po celém světě. Pojďme se podívat hlouběji, proč vzniklá situace není tragédií, ba naopak příležitostí a nutností k restartu oblasti kultury a její pozdvižení na novou úroveň.

Kultura jako pokračující vzdělávání

Již ve starém Římě panovalo známé latinské úsloví „panem et circenses“, tedy hry a chleba. Tento princip platí v obměněné moderní formě do dnešní doby. Poté, co člověk skončí v práci, sleduje televizi, chodí do kina či divadla, čte knihy – čili vstřebává informace, z nichž si vybírá své vzory a hrdiny, kteří ho formují pro život.

Kultura ve všech jejích projevech a aspektech je klíčovou oblastí pro rozvoj člověka. Poté, co opustíme vzdělávací systém škol, jsou právě kulturní kanály ve formě filmů, seriálů či knih postupným „skrytým“ vzděláváním a rozvojem každého člověka.

Proč je nutný restart, aneb co nám přinesla současná kultura?

Nekonečné bezduché seriály, válečné filmy, jejichž hrdinové se vyznačují tím, že umí pozabíjet desítky lidí, či filmy založené na dosahování bohatství a úspěchu jedince. To je zábava a „inspirace“ a „vzdělávání“ pro dospělé. Pro děti je to ještě horší – hry plné násilí a hrdinové na youtube, kteří umí někoho pořádně napálit, aby za to měli co nejvíce lajků atd.

Skutečné hodnoty a inspirace pro život

Umělci, herci, spisovatelé a producenti filmů drží velmi důležitý klíč ve společnosti. Klíč vzdělání, inspirace a nastavení hodnot společnosti pomocí jejich filmů, her a knih.

Koronavirus zcela paralyzoval světovou kulturní scénu, která toho může využít a od základu změnit svou obsahovou podstatu. Už žádné bezduché seriály, fiktivní či nereální hrdinové.

Je potřeba lidem pomocí obdivuhodných a unikátních talentů herců a umělců předat skutečné hodnoty pro naše životy. Inspirovat všechny, abychom společně odhalili a rozvíjeli to, co je podstatné pro vytvoření fungující společnosti pro všechny lidi na světě. To je skutečný obsah pro novou kulturu, pro život.

Reklama