Reklama
 
Blog | Vladimír Bohm

Kdo může zastavit růst spotřebitelských cen a inflace?

Spotřebitelské ceny nejen v západní Evropě atakují historická maxima. Odborníci viní koronavirus a poukazují na jeho následky tzv. zácpy v dodavatelských řetězcích. Ty roztáčí ono pomyslné kolo vyšší poptávky, nedostatku komodit na trhu a z toho vyplývající růst cen.

Máme příležitost pochopit nutnost změny

Známe rčení, že trh určuje poptávku, je bezesporu pravdivé. Kdo se ale skrývá za slůvkem trh? Jsme to my – já i vy, zkrátka my všichni, kteří svým chováním určujeme to, co se bude dít. Dostali jsme díky koronaviru úžasnou příležitost abychom přehodnotili, co je pro nás důležité, z čeho bereme naše potěšení a uspokojení.

Naše hodnoty jsou bohužel postaveny primárně na materiálním základě. Produkujeme nadbytek a neustále chceme více a více. Nestačí nám rok starý telefon, ale chceme poslední model, stejné je to i s oblečením, autem a tak dále. Neustále hledáme dočasné uspokojení v nových věcech.

Tento model získávání potěšení roztáčí nákupní šílenství a přináší pouze zisky obchodníkům a majitelům firem, kteří neustále produkují nové a nové výrobky. Vydali jsme se cestou chamtivosti a soutěživosti, která vede do slepé uličky, na jejímž konci nenajdeme štěstí, ale zničenou přírodu a nešťastné lidi.

Jak začít žít skutečný život

Ve chvíli, kdy pochopíme, že pro svůj plnohodnotný život potřebujeme v materiální rovině jen to nezbytně nutné, můžeme se začít soustředit na skutečné duchovní požitky, ve kterých najdeme neomezené štěstí. Tedy na vytváření rodinných, společenských a komunitních vazeb.

Poškozené dodavatelské řetězce a naše ztracené štěstí nenapraví optimalizace vládních opatření, ale náš přístup, tedy to, že se zbavíme nadbytečného a místo orientace na štěstí ze spotřeby, najdeme štěstí v budování ohleduplných lidských vztahů.

Reklama