Reklama
 
Blog | Vladimír Bohm

K zemi hleď! co máme společného s filmem?

Žebříček nejlépe hodnocených filmů dobývá katastrofická komedie s názvem K Zemi hleď. V hlavní roli je dvojice astronomů, která se snaží varovat lidstvo před nárazem velkého meteoritu, jenž míří k zemi a způsobí totální zkázu.

Dvojice astronomů předkládá fakta a informuje o srážce meteoritu se zemí média, vládu i lidi po celém světě. Nikdo je ovšem nebere vážně. Ve chvílí, kdy se zdá, že budou vyslyšeni a svět bude reagovat na nebezpečí, dojde opět k obratu a zvítězí ekonomické zájmy lobbistů a vláda upustí od jeho zničení pod vidinou finančních zisků. Tento film nekončí happyendem, ale destrukcí země a smrtí hlavních hrdinů.

Příběh je podobný současné situaci ve společnosti

Hlavní zápletka má velkou paralelu k současnému stavu lidské společnosti. Míří k nám obrovský meteorit, ne z vesmíru, ale z hlubin nás samotných. Meteorit s názvem lidské ego, který se projevuje sebestředným zájmem o sebe samého na úkor druhých lidí a celé země. Meteorit, jehož úlomky každým okamžikem bombardují společnost a naše vzájemné vztahy s projevy: „mít více jen pro sebe“, „využít druhé ve svůj prospěch“, „netečnost k druhým“.

Úlomky zasahují celé lidstvo ve formě krizí všeho druhu – ekonomické, politické, hladomory, pandemie, oteplování planety, znečištění oceánu a mnoho dalších negativních projevů.

Všem je jasné, že pokud se budeme takto vyvíjet a chovat dále, hrozí nám nejen další pandemie, ale možná i další světové války. Stejně jako ve filmu i my se díváme a mlčky akceptujeme to, co se děje. Média, politici a podnikatelé žijí své příběhy s cílem udržet se u moci a připsat další nuly na svá konta, a tak všichni mlčky sledujeme blížící se dopad meteoritu ega mezi nás všechny.

Jak zastavit tento meteorit

Ve filmu to neskončilo happyendem, ale my na něj máme pořád ještě šanci. Protesty v ulicích, ani lhostejnost k tomu, co se děje, nám nepomůžou. Musíme začít každý u sebe.

Položit si základní otázky: „Co je smyslem mého života? Proč dělám každý den to, co dělám? Jak se zapojuji do společnosti? Prospívá mé chování druhým či nikoliv?“

Pokud se zastavíme a budeme hledat odpovědi na tyto otázky, začneme s tou nejdůležitější změnou uvnitř sebe samých. Následně, společně s druhými lidmi, můžeme začít diskutovat o změnách, které potřebujeme ve společnosti udělat. Nejprve každý sám a pak všichni společně, dokážeme rozbít vnitřní meteorit ega a vyřešit tím všechny problémy v současnosti.

Reklama