Reklama
 
Blog | Vladimír Bohm

Extrémní vedra v Evropě, svedeme to na skleníkové plyny?

Francie na jihozápadě hlásí až 42,6 stupňů Celsia. Oheň ve Španělsku zničil již 25 000 hektarů porostu a požár hlásí i německý národní park Saské Švýcarsko. Chorvatská Istrie omezuje množství vody pro turisty a na údržbu veřejných prostranství. Výčet dopadů extrémních veder a účet za ně by mohl dlouze pokračovat, pojďme ale přímo k důležitější otázce:

Co je příčinou extrémních veder?

Podle vědců jsou to skleníkové plyny a tvrdí, že pokud dramaticky neomezíme jejich produkci, vlny veder budou ještě větší a častější.

Nastat to může, ale také nemusí. Vše záleží na každém z nás. Máme možnost pochopit a rozkrýt fungování přírody a provést skutečnou nápravu. Lidé často a rádi říkají že jsou pány tvorstva. To není zcela pravdivé. Pány tvorstva nejsme, ale stojíme na nejvyšší příčce pyramidy stvoření. Tohle postavení nám přináší velkou odpovědnost, protože vše, co děláme, a hlavně jaké mezilidské vztahy mezi sebou vytváříme, ovlivňuje všechny nižší úrovně přírody, tedy zvířecí, rostlinou a kamennou úroveň.

Pokud jsou naše mezilidské vztahy založeny na vykořisťování a nenávisti, negativně tím působíme na všechny úrovně přírody pod námi. To se pak projeví extrémními klimatickými a geologickými změnami, které následně způsobují vedra, hurikány, zemětřesení atd.

Skutečné řešení oteplování

Kolik již vzniklo komisí, projektů a politicko-ekonomických rozhodnutí na omezení a snížení emisí skleníkových plynů? Poslední velkolepý plán představila Evropská unie. Cílem je snížení produkce emisí o 55 % do roku 2030.

Ponechme stranou všechna tato politická rozhodnutí, neboť jak vidíme, nepomohli v minulosti a nepomohou ani nyní, protože řešení není v oblasti ekonomické ani politické, ale v oblasti nápravy mezilidských vztahů.

Musíme si uvědomit naši odpovědnost, že každý z nás stojí na vrcholu pyramidy stvoření a každou svojí myšlenkou, slovem a činem k druhému člověku, ovlivňuje systém přírody pod námi. Je-li čin, slovo, či myšlenka směrem k druhému člověku pozitivní, pak ovlivňujeme přírodu pozitivně. Pokud je negativní či nenávistná, působíme na nižší úrovně negativně.

Všichni známe přísloví „Kdo seje vítr, sklízí bouři“. Jeho interpretace na jakékoliv přírodní extrémy, nejen vlny veder, zní: „Pokud zasejeme vítr ve vztazích, sklidíme bouři od přírody“.

Existuje pouze jedno řešení veder a všech problémů lidstva. Snažme se společně v každém mezilidském kontaktu zasít myšlenku vytvoření pozitivních vztahů, interakcí a činů k druhým lidem.

Reklama