Reklama
 
Blog | Vladimír Bohm

Dva milióny za fotky s pávem

Touha být správně vidět na sociálních sítích již není cílem pouze mladé generace influencerů, technologických či obchodních firem, ale i vlády a jejích činitelů. Co se ale stane, když vláda zaplatí téměř dva miliony za fotky ministryně nejen s pávem v rámci PR na sociálních sítích?

Úsměv, ale hlavně zděšení obyčejných lidí i celé politické scény. Vysvětlení, že se nejedná o osobní propagaci, ale jde o utváření mediálního obrazu celého ministerstva financí, situaci nijak neuklidní, zvláště v dnešní době, kdy státní dluh v září 2021 činil 2 334 miliard Kč, což je 30,8 % HDP.

Vláda je zrcadlem společnosti

Musíme si uvědomit, že celá naše společnost je ve skutečnosti rozbitá a vztahy fungují na egoistických základech. Každý hledá výhodu pouze sám pro sebe. Naše mezilidské vztahy jsou založeny na neustálém soupeření za účelem využití druhých lidí a každé příležitosti k osobnímu obohacení.

Fungování vlády a jejich ministrů odráží stav společnosti z niž pocházejí. Snad nečekáme, že se vládní činitelé budou chovat jinak? Mají jen větší příležitosti, tak je více využívají „pro sebe“. To, co někdo z obyčejných lidí udělá v malém, se uděje ve větším.

Není potřeba měnit vládu, ale sebe

Jakmile si my, celá společnost nebo alespoň její větší část, uvědomíme, že problém jsme my sami a to, jak se chováme k druhým lidem, můžeme začít pracovat na naší nápravě. Zkoumat své myšlenky a činy s vnitřní otázkou „Jak mohu druhým lidem prospět?“ namísto „Jak je využít ve svůj prospěch“. V tu chvíli si uvědomíme, že máme dost práce se sebou samými a nebudeme se zabývat tím, co dělají druzí.

Kdy budeme vzhlížet k vládě jako dítě k matce?

Postupně den za dnem, pokud začneme napravovat své chování a vztahy k druhým lidem, pak se začne proměňovat celé naše okolí. Do vlády časem vstoupí lidé, kteří nám půjdou ve svém chování příkladem a my k nim budeme moci vzhlížet, tak jako dítě vzhlíží ke svým rodičům a kopírovat jejich chování.

Abychom opustili začarovaný kruh řetězce egoistických činů a jejich destruktivních následků v našich životech, máme možnost a jedinou šanci začít každý sám u sebe.

Reklama